Suomen Internet-yhdistys - SIY ry

SIY vietti Internet Societyn 25-vuotisjuhlaa

Vuonna 1992 perustettu Internet Society juhli 25-vuotista taivaltaan 19. syyskuuta vuorokauden mittaisella verkkolähetyksellä, jonka kiersi maapallon “auringon mukana” alkaen Los Angelesista ja päättyen samaan kaupunkiin. Niin kuin vuosipäivinä aina, lähetyksessä muisteltiin menneitä, joissa Internet Societyllä oli tärkeä rooli: se perustettiin tukiyhteisöksi ja juridiseksi selkänojaksi internetin varhaisille kehittäjille, jotka olivat hajallaan amerikkalaisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Mutta ennen kaikkea Internet Society katsoi juhlapäivänään eteenpäin julkistamalla uuden skenaarioraportin internetin tulevaisuudesta. Ne kehitettiin puolitoista vuotta kestäneessä projektissa, johon otti osaa satoja asiantuntijoita kaikkialta maailmasta, myös Suomesta.

Raportissa esitellään ensin internetin tulevaisuuteen todennäköisesti vaikuttavat ajurit:
Internetin ja fyysisen maailman vuorovaikutus, tekoäly, kyberuhat, internet-talous, verkot, standardit ja yhteensopivuus sekä valtioiden rooli.  Näiden vaikutusta tarkastellaan kolmella alueella: digitaalikuilut, yksilön vapaudes ja perusoikeudet sekä media ja yhteiskunta.

Raportin perussävy on optimistinen, mutta siihen tuovat tummia sävyjä  kokemukset siitä, että reaalimaailman kaikki ilmiöt – myönteiset ja kielteiset – ennemmin tai myöhemmin löytävät tiensä myös verkkoon.  Mihin suuntaan kehitys vie, riippuu ratkaisuista, joita eri toimijat tekevät, ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Skenaarioraportti (Internet Society 2017 Global Internet Report: Paths to Our Digital Future) löytyy täältä: https://future.internetsociety.org

Suomen Internet-yhdistys, joka on yksi Internet Societyn 123 chapterista, osallistui globaaliin verkkotapahtumaan Helsingistä käsin seuraten sen kohokohtia, mm. paneelikeskusteluja internetin tulevaisuusskenaarioista New Yorkista ja Los Angelesista, yhdessä sidosryhmiemme kanssa. Tilaisuudessa oli kolmattakymmentä henkilöä.

Artikkelilaji: